Begrippenlijst

A-C

Zijn speciale voorzieningen in de cilinder die ervoor zorgen dat deze blokkeert, wanneer men van buitenaf met speciaal gereedschap deze probeert de manipuleren.

Dit is een cilinder waarvan de binnen- en buitenzijden afzonderlijke lengtes hebben.

Een blinde sleutel is een nog niet bewerkte (ingesneden of niet geboorde) sleutel.

Borgveren zijn klemmen van staal  en dienen als verbindingselement tussen de kern en het huis van de cilinder.

Dit zijn kleine gehard stalen voorwerpen welke in de kern en huis van de cilinder zijn aangebracht. Hierdoor is het erg moeilijk de cilinder van buitenaf open te boren. Bij MOLLOCK cilinders zit de boorbeveiliging in de binnen- en buitenzijden.

Met een bouwsleutel kan men in de praktijk de cilinderlengte opmeten en daarbij het slot bedienen wanneer er nog geen cilinders is gemonteerd.

Is een sluitsysteem waarbij meerdere verschillende afzonderlijke sleutels (bewoners) de één of meerdere centrale cilinders (algemene toegangsdeuren) met deze sleutels kunnen bedienen. De afzonderlijke sleutels kunnen niet bij elkaar naar binnen.

Is het stapsgewijs verlengen van de standaard cilinderlengte, wat geldt per zijde. Dit om de cilinderlengte te kunnen aanpassen aan de deurdikte en het toegepaste deurbeslag. Bij een profielcilinder is dat met 5 mm per zijde.

Hieronder verstaat men een cilinder die geschikt is voor gebruik met getande (éénzijdig ingesneden) sleutels.

D-F

Staat voor ‘Deutsches Institut für Normung’ en geeft net zoals onze eigen NEN productnormeringen uit.

G-I

Wanneer u de gevarenfunctie in een dubbele cilinder toepast, zorgt deze ervoor dat u de cilinder wel kunt bedienen ondanks dat er nog een sleutel aan de andere kant in de cilinder zit.

Is een cilinder die slechts aan éénzijde een bediening heeft. Leverbaar in alle cilinderseries.

Een hangslot bestaat uit een kleine metalen beugel of bout met een huis. In dat huis kan een klavierslot, combinatieslot of een cilinder zijn ingebouwd.

J-L

Een keersleutel kan op twee manieren in het sleutelprofiel van de cilinder gestoken worden, dit omdat de sleutel aan beide zijden in spiegelbeeld van profileringen en/of boringen is voorzien. Met een keersleutel heb je cilinders met een verticale of horizontale sleutelinvoer.

Buiten de boorbeveiliging in de cilinder zit er voor de ‘kerntrekbeveiliging’ in de kern van de cilinder nog extra gehard stalen voorwerpen om het kerntrekken tegen te gaan. Deze kerntrekbeveiliging zit bij Pfaffenhain cilinders zowel aan de binnen- als buitenzijden. Deze cilinders mogen van   worden voorzien!

Hiermee bedoelt men  het d.m.v. een schroef en uittrekgereedschap het uitrekken van de kern uit het cilinderhuis.

M-O

Een meenemer/sluitbaard is het uitstekende gedeelte van een profielcilinder en kan door het draaien van de sleutel ook meedraaien. Door dit draaien bedient het de klavieren of vergrendelwerk in een slot.

De merkbescherming is een civiel strafrechtelijke bescherming van geregistreerde merken voor een bepaalde tijd (vaak 10 jaar). De merkbescherming bij Pfaffenhain is onbeperkt, dus voor altijd.

Een messing sleutel is gemaakt van een koper- en zinklegering en worden vaak geleverd bij eenvoudige systemen.

Een nieuwzilverensleutel is gemaakt van een koper-, lood- en zinklegering. Is een sluitvastere uitvoering en wordt geleverd bij hogere systemen.

Opbouwstiften zijn aanvullend op de stiftvergrendeling ingebrachte sperorganen, die de voor de functie van het sluitsystemen noodzakelijke extra scheidingsniveaus leveren

Heeft in tegenstelling tot een euro-profielcilinder één ovaal doorsnede profiel met één maatvoering van 20 x 35 mm. Zijn zowel in dubbele, halve en knopcilinders verkrijgbaar.

P-R

Bij een paracentrisch profiel raken of overschrijden de profielgroeven (zeg maar sleutelprofiel) tenminste twee keer de centrale as van de sleutel.

Bij een ‘patent’ spreken we vaak van ‘ het heeft een patent’ of ‘ het is een gepatenteerd systeem’, wat inhoud dat deze systemen een octrooibescherming hebben. Een octrooi is een beschermingsrecht voor de uitvinder en mag tijdens de looptijd (in Europa 20 jaar) door anderen niet economisch gebruikt worden.

Euro-profielcilinders zijn ééndelige behuizingen in genormde afmetingen (boven ø17  en onder 10 mm, hoog 33mm), die middels een bevestigingsschroef in de PC sparing van een slot kan worden gemonteerd.

Rondcilinders zijn er in verschillende uitvoeringen of worden ook wel zo benoemd;

  • Rond ø 22 mm cilinder (bijv. Keso, Kaba), hiervan is het bovengedeelte ø 22 mm i.p.v. 17 mm en loopt het onderste gedeelte van het cilinderhuis niet door. Hierdoor ziet men in het beslag alleen maar een ø 22 mm gat.
  • Zijn er als halve ronde cilinders met aan de achterzijde schroefdraad, om zo in een speciaal hiervoor bestemd slot te kunnen monteren.
  • Als zgn. ‘staartcilinder’, wat een halve ronde cilinder met lange dunne lip is. Via de lip kan men een aan de binnenzijde van de deur gemonteerd oplegslot bedienen.
S-U

SKG was vroeger de Stichting Kwaliteit Gevelbouw en zorgde voor productcertificaten welke volgens diverse geldende normen aan inbraakwerendheid voldeden. IKOB was als organisatie meer gericht op de bouwmaterialen-industrie. Begin 2015 is men samen gegaan en vanuit een pand in Geldermalsen verstrekt men diverse SKG-IKOB productcertificaten. Voor Metafa en zijn leveranciers zijn dat productcertificaten voor inbraakwerendheid en worden afgegeven voor;

 Voor 3 minuten inbraakwerendheid

 Voor 5 minuten inbraakwerendheid

Bij keersleutelsystemen worden in de sleutel boringen of ronde infrezingen aangebracht, die de stiftvergrendeling in de cilinders aftasten. Deze zitten aan weerszijden van de keersleutel en het aantal en boordiepte komen overeen met de stiftvergrendelingen en profielcontrolestiften van de betreffende cilinder.

Aan de smalle zijde van de sleutel zien we vaak insnijdingen (langsgroeven) of uitstekende ribben. Het aantal, diepte of hoogte van de insnijding of rib is afgestemd op het sleutelkanaal van een betreffende cilinder.

Het sleutelkanaal is de opening in de cilinderkern waar de sleutel in past.

Dit is de vorm van de dwarsdoorsnede van de sleutel. Deze vorm komt overeen met het sleutelkanaal in de cilinderkern.

Een sluitplan is een overzicht van alle cilinderposities in het sluitsysteem. Daarin zijn verder o.a. aangegeven; sluitsysteem serie, ruimtenummers, cilinder nummer, type en lengte, aantal sleutels, met X, I en E voor de verschillende sluitfuncties.

Bij gecertificeerde cilindersystemen wordt voor de eigenaar van het systeem een ‘Sleutelcertifcaat’  meegeleverd. Met dit sleutelcertificaat is het mogelijk om bij een dealer of ijzerwarenvakhandel sleutels en cilinders na te bestellen.

V-X

VdS Schade verhütung GmbH is een onderneming van het verbond van Duitse verzekeraars en werkt als onafhankelijk certificeringsbureau voor veiligheidstechniek in Duitsland. De VdS test dient daar als adviesgrondslag voor zowel de schadeverzekeraas als de politie. Let bij aankoop op het VdS-keurmerk, dat verzekert u extra van kwaliteit.

Y-Z

Neemt u vrijblijvend contact met ons op

wij bespreken graag hoe wij u van dienst kunnen zijn