FAQ of Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u veel gestelde vragen over producten die Metafa Holland B.V. leverd. Mocht uw vraag er niet tussenstaan, neem contact met ons op.

Hoeveel millimeter mag een cilinder uitsteken?

Volgens de diverse normen mag een cilinder maximaal 3 mm buiten het veiligheidsbeslag of deurblad steken.

Zijn er onderhoudsinstructies voor cilinders?

Jazeker, een Pfaffenhain cilinder dient minimaal 1x per jaar gesmeerd te worden. Het smeermiddel mag geen grafiet bevatten, Metafa adviseert speciaal slotspray Brunox Top-Lock.Gebruik zeker geen olie! Ontstaat er bij het insteken van de sleutel ook beweging van het cilinderhuis, draai dan de bevestigingsschroef in het slot opnieuw vast.

Kan ik voor mijn cilinder extra sleutels nabestellen?

Ja, via het in uw bezit zijnde sleutelcertificaat, hiermee kunt u sleutels bij een dealer of ijzerwarenvakhandel nabestellen.

Als mijn verzekeraar eist dat ik ‘gecertifceerde’ cilinders moet toepassen, kan ik dan MOLLOCK cilinders toepassen?

Jazeker, MOLLOCK cilinders zijn ook in gecertificeerde uitvoeringen leverbaar en zijn voorzien van het SKG-IKOB keurmerk SKG2 of SKG3.

Mijn sleutelcertifcaat is zoek geraakt of ben ik verloren, kan ik een nieuwe krijgen?

Neem contact op met uw dealer of ijzerwarenvakhandel. De dealer of ijzerwarenvakhandel controleert uw identiteit en zal een aanvraagformulier naar Metafa opsturen. Indien de gegevens overeenkomen maken wij een kopie-sleutelcertificaat die wij weer aan de dealer of ijzerwarenvakhandel opsturen.

Is het mogelijk een actuele kopie van het sluitplan van een bestaand sluitsysteem te krijgen?

Ja, natuurlijk. Neem hiervoor contact op met uw dealer of ijzerwarenvakhandel en toon uw sleutelcertificaat. Hierna zal men voor u een kopie van het sluitplan opvragen.

Is een cilinder naderhand nog te verlengen?

Bij bestaande of reeds geleverde standaard cilinders is dat niet meer mogelijk. Deze mogelijkheid is er wel bij ‘Modulaire’ cilinders, deze zijn naderhand in stappen van 5 mm per zijde te verlengen.

Wat is een boorbeveiliging?

Dit zijn kleine gehard stalen voorwerpen welke in de kern en huis van de cilinder zijn aangebracht. Hierdoor is het erg moeilijk de cilinder van buitenaf open te boren. Bij Pfaffenhain cilinders zit de boorbeveiliging in de binnen- en buitenzijden.

Wat is kerntrekbeveiliging?

Buiten de boorbeveiliging in de cilinder zitten er voor de ‘kerntrekbeveiliging’ in de kern van de cilinder nog extra gehard stalen voorwerpen om het kerntrekken tegen te gaan. Deze kerntrekbeveiliging zit bij Pfaffenhain cilinders zowel aan de binnen- als buitenzijden. Deze cilinders zijn hiervoor gecertificeerd en mogen van  worden voorzien!

Waar zijn andere specifieke vaktermen te vinden?

Specifieke vaktermen vindt u in de begrippenlijst onder het kopje ‘Service’.

Waar kan ik MOLLOCK producten (cilinders, sleutels, toebehoren) kopen?

Deze kunt u kopen bij veiligheidsspeciaalzaken zoals; sleutelspecialisten of ijzerwarenvakhandels. Metafa levert niet direct aan particulieren.

Wat is een PC maat?

De PC maat is de afstand tussen het hart van het krukgat (bovenste vierkant van een insteekslot, ook wel tuimelaar genoemd) en het hart van de bovenste ronding van de euro-profielcilinder of sleutelgat. De bekende maten zijn PC 55 of 72 mm, maar bij paniek- en smaldeursloten kennen wij o.a. ook PC 92 mm.

Wat wordt bedoeld met een euro-profiel?

De aanduiding ‘euro-profiel’ komt u tegen bij sloten, cilinders en beslag en is een vastgelegde (in meerdere normen) vorm. Wij spreken bij de cilinders eigenlijk over de modeluitvoering ‘euro-profielcilinder’, echter vanwege het vele gebruik ervan gaan we bij cilinders hier standaard van uit.

Euro-profielcilinders zijn ééndelige behuizingen in genormde afmetingen (boven ø17  en onder 10 mm, hoog 33mm), die middels een bevestigingsschroef in de PC sparing van een slot kan worden gemonteerd.

Een PC (euro-profiel) sparing zit dus in een slot, maar ook in beslag. In de praktijk spreken we over o.a.; een PC sparing of gat, PC maat of van een PC voorzien.

                      

Wat is veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging?

Veiligheidsbeslag met een standaard PC sparing is bij velen al wel bekend, maar tegenwoordig is dat helaas niet meer genoeg. Vanwege het zgn. kerntrekken (kern uit de cilinder trekken) wat door sommige inbrekers wordt gehanteerd, heeft de beslagindustrie ook veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging gemaakt.

In het buitenschild/rozet is een extra bescherming perplaatse van de cilinder geplaatst ‘het kerntrekgedeelte’. Dit past precies over elke euro-profielcilinder is bij de sleutelentree voorzien van een gehard stalen (meedraaiend plaatje). Hierdoor wordt de cilinder tegen manipulatie d.m.v. kerntrekken of afbreken beschermd.

Het kerntrekgedeelte kan mee bewegen in het buitenschild/rozet, hierbij moet wel gelet worden op een minimale en maximale uitsteeklengte van de cilinder. Deze is per fabrikaat verschillend. Bij het aluminium veiligheidsbeslag van Dieckmann is dat 12 – 17 mm en bij het roestvast staal veiligheidsbeslag van HAFI is dat 10 – 15 mm.

 

 

Hoe meet ik een cilinder op?

De cilinder (euro-profiel) heeft een minimale lengte en is met stappen van 5 mm te verlengen (tot een maximum). Een standaard cilinder is 60-61 mm lang, met in het midden van het huis een gat voor de cilinderschroef (zie afb. /tek).  In de vakterm is dit een 30/30 cilinder die u zo kunt bestellen.

Zit de cilinder nog in uw deur, vindt u de cilinderschroef in de voorplaat van uw slot. Meet dan vanuit het hart van de schroefkop naar links en rechts de maat op. Dit kan vanwege dikkere deuren en excentrisch geplaatste sloten uitkomen op bijvoorbeeld 30/45 mm.

Let op: cilinder is maar per 5 mm te verlengen en deze mag aan de buitenzijde max. 3 mm maar uit het veiligheidsbeslag steken!

Cilinder kerntrekbeslag opmeten

Cilinders bij kerntrekbeslag, hier gaat het opmeten als boven. Echter let op: aan de buitenzijde moet de cilinder bijvoorbeeld tussen de 12 – 17 mm buiten de deursteken (merk afhankelijk) om het kerntrekbeslag goed te laten functioneren!

Neemt u vrijblijvend contact met ons op

wij bespreken graag hoe wij u van dienst kunnen zijn